Informatie over de behandeling
De pronator teres is één van de armspieren die ervoor zorgt dat u uw handpalm naar binnen kunt draaien (bijvoorbeeld wanneer u schroeven uitdraait). De mediale zenuw (Nervus medianus) loopt door of langs deze pronator teres. Wanneer de zenuw beklemd komt te zitten door extra druk van de spier, ontstaat het pronator syndroom. U heeft dan pijn aan de palmzijde van de onderarm, een verminderd gevoel in de arm en in het gebied van de duimmuis. U kunt ook verminderd gevoel hebben in de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de ringvinger. Verder zien we vaak een krachtsvermindering van de duim. De klachten nemen toe bij activiteit en worden minder met rust. Het pronator syndroom komt niet zo vaak voor, maar wordt toch regelmatig gezien bij mensen die zwaar lichamelijk werk doen en daarbij veelvuldig kracht moeten zetten met de onderarmspieren, zoals automonteurs en timmerlieden.
De behandeling bestaat in eerste instantie uit rust, een spalk, ontstekingsremmers en handtherapie. Indien er na drie tot zes maanden geen verbetering optreedt, kan een operatie overwogen worden om de beklemde zenuw weer ruimte te geven.
Handtherapie
De ergoherapeut zal een spalk aanmeten die uw arm rust geeft. De fysiotherapeut kan met massage de spier proberen te ontspannen (detoniseren) en met rektechnieken (stretchen) de druk op de zenuw doen verminderen waardoor uw klachten (langzaam) kunnen afnemen. Als dat onvoldoende resultaat heeft, kan een operatie noodzakelijk zijn.
Wordt u geopereerd, dan draagt u de eerste een of twee dagen daarna een mitella. Het is belangrijk dat u de vingers, de pols en de elleboog gedurende deze periode regelmatig beweegt (strekken en buigen), om te voorkomen dat uw hand stijf wordt en de zenuw in het littekengebied vastgroeit (verkleeft). De handtherapeut vertelt u hoe u dat moet doen en helpt u daarbij.
Na drie dagen kunt u de hand en arm weer voorzichtig in toenemende mate onbelast gebruiken. In principe mag u de hand en arm na twee weken weer normaal gebruiken. De handtherapeut begeleidt u verder, behandelt het litteken en oefent met u om de beweeglijkheid en kracht weer terug te krijgen.
Contact
Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.
Neem telefonisch contact op: |
|