De ziekte van Dupuytren
Afgelopen week zag ik een patiënt die geopereerd is aan dupuytren. Bij het zien van de wond schrok ze een beetje. Ik legde haar uit hoe het herstel vaak verloopt en wat zij kan verwachten van de handtherapie. Langzaam werd ze rustiger en zei ze: “Mijn pink staat nu wel mooi recht, dus ik denk dat ik toch al blij ben dat ik het heb gedaan. Nu kan ik eindelijk mijn hand weer gebruiken zonder dat ik mijn pink steeds stoot.”
Wat is Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiershand genoemd) is een aandoening die leidt tot kromstand van de vingers. In 25% van de gevallen is er een familielid met dezelfde aandoening, genetische aanleg speelt dus een rol. Onder de huid ontstaan er bindweefselstrengen en -knobbels. Wanneer deze samentrekken kunnen de vingers krommer gaan staan. Patiënten ervaren steeds meer hinder van deze kromme stand bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden.
Behandeling
Bij het behandelen van deze aandoening kunnen de strengen onder lokale verdoving worden doorgesneden of operatief worden verwijderd. Daarna volgt er meestal een handtherapie traject met een spalk voor de nacht, littekenbehandeling en oefeningen zodat de hand weer zo optimaal mogelijk kan buigen én strekken. Helaas kan de ziekte van Dupuytren terugkomen. Het is dus mogelijk dat u in uw leven meerdere keren behandeld moet worden. Gelukkig is de behandeling wel erg effectief.
Heeft u last van Dupuytren? Maak dan snel een afspraak, wij helpen u graag verder.