Malletvinger: het topje van je vinger hangt af, wat nu?
Wat is een Malletvinger?
Hangt het topje van je vinger af? Dan gaat het in de meeste gevallen om een malletvinger. Een malletvinger ontstaat vaak wanneer je een gestrekte vinger stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed of wanneer je een bal op de vinger krijgt tijdens het sporten. Door dit ongeluk scheurt de strekpees van het laatste vingerkootje los. In sommige gevallen scheurt hierbij ook een stukje bot los. In beide gevallen is het gevolg: het afhangen en niet meer kunnen strekken van het topje van de vinger. De vinger lijkt dan op een hamertje, in het Engels ook wel ‘mallet’ genoemd.
Hoe wordt de diagnose Malletvinger gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Bij het afhangen van het eindkootje en niet meer actief kunnen strekken van dit kootje, is de diagnose een malletvinger. Vaak krijg je met hulp van de andere hand het kootje wel gestrekt, maar kan je dit niet zonder hulp in stand houden.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Voor de behandeling van een malletvinger wordt gestart met een op maat gemaakte spalk die de vinger in een zoveel mogelijk gestrekte positie zet. Deze spalk wordt voor minimaal 6 weken continu gedragen. In deze fase begeleidt de therapeut je wekelijks met het verwijderen van de spalk en het controleren van je vinger, zonder dat deze buigt. Na 6 weken zal getest worden of deze niet meer afhangt en zelfstandig kan strekken. Indien dit het geval is, wordt er gestart met oefeningen ter verbetering van de mobiliteit en belastbaarheid van de vinger. Gemiddeld ben je tot 12 weken afhankelijk van de spalk en deze zal gefaseerd worden afgebouwd.