Spalken; een oplossing voor altijd?

Spalken; een oplossing voor altijd?

Wie bij ons onder behandeling is geweest, zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben gehad met enige vorm van spalken. Misschien voor een vinger, duim, pols of zelfs een elleboog. Elke spalk heeft zijn eigen doel. Dat kan zijn een gewricht laten bewegen, een pees/spier onthouden van overbelasting, een geopereerde hand beschermen of pijnvermindering. Onze spalken worden handgemaakt met thermoplastic, een materiaal wat soepel wordt door warmte en naar uw hand gevormd kan worden terwijl het afkoelt. Vaak worden deze spalken tijdelijk ingezet en is het de bedoeling dat het in overleg met de therapeut langzaam wordt afgebouwd. Maar wat als u voor langere tijd een spalk nodig heeft, misschien wel voor altijd. Gaat dat plastic voor altijd mee?  TEKST: Ilse van Oostenbrugge

Blijvende spalk

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin het raadzaam is om voor altijd een spalk te blijven dragen, bijvoorbeeld bij een gewricht met vergevorderde artrose (slijtage). Ondanks alle tips en adviezen bij de ergotherapeut en het oefenprogramma bij de fysiotherapeut kan het zijn dat de pijn te beperkend blijft. Een blijvende spalk kan dan een oplossing zijn. Dit was bij mevrouw A. ook het geval. Zij bleef ondanks de therapie veel pijn houden tijdens haar dagelijkse activiteiten zoals huishoudelijke taken, tillen van de kleinkinderen en haar hobby schilderen. Met de plastic spalk lukte dit wel pijnvrij. Echter, het plastic was vervuild en verzwakt door de lange periode spalkgebruik. Daarom kwam zij op het LIVIT spreekuur om de opties voor een duurzame spalk te overwegen.

LIVIT orthopedie maakt voor onze patiënten spalken van zilver, leer of siliconen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en uw therapeut zal samen met de instrumentmaker een advies geven. Vervolgens worden de maten genomen of wordt er een gipsmodel gemaakt van uw hand en gaat het product naar de productieafdeling. Vier weken later is het product klaar en wordt deze nogmaals op locatie gepast en afgesteld. Voor mevrouw A. is gekozen voor een zilveren duimspalk. Deze draagt zij gedurende de hele dag wanneer ze de hand veel gebruikt, tijdens rustmomenten en de nacht is dit niet nodig. Op deze manier kan zij haar dagelijkse activiteiten blijven doen zonder al te veel pijn. Zo'n spalk kan jaren meegaan. 

Maatwerk

In de casus zoals hierboven beschreven is gekozen voor één van de meest voorkomende duurzame spalken die gemaakt worden. Echter, soms vraagt een casus om meer maatwerk. Uw therapeut speelt een belangrijke rol als het gaat om het vinden van de juiste vorm en houding. Een voorbeeld daarvan is de casus van Meneer B., die een amputatie van zijn vinger heeft ondergaan tot het 2e gewricht. De stomp blijft ontzettend gevoelig bij aanraking en druk. Daarbij komt dat hij zich door evenwichtsproblemen vaak moet opvangen, met als gevolg veel pijn aan de stomp. Samen met de therapeut heeft hij een proefspalk uitgeprobeerd; een hoes gemaakt van neopreen (van duikpakken) die middels een bandje om de pols op zijn plaats gehouden werd. Dit werkte goed als stootkussentje voor de stomp, maar was qua materiaal nog niet optimaal. Tijdens het koken werd het bijvoorbeeld vuil en het was lastig te reinigen. Op het LIVIT spreekuur heeft de instrumentmaker een gipsmodel van zijn hand gemaakt en de spalk uiteindelijk in siliconen laten maken. 

Samen met u, uw handtherapeut en de orthopedisch instrumentmaker kan er altijd gekeken worden of een duurzame spalk een optie is en welke vorm het beste bij u past. Neem contact op voor meer informatie. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak