Informatie over de aandoening
De bicepsspier bevindt zich aan de voorzijde van de bovenarm; het is de spier waarmee u een spierbal maakt. De spier maakt het mogelijk de elleboog krachtig te buigen en de onderarm en handpalm open te draaien. De biceps hecht met een pees aan op de onderarm. Er kan een peesontsteking ontstaan als gevolg van overbelasting door veelvuldig buigen en draaien van de onderarm of door te zware belasting bij bijvoorbeeld krachttraining of zware tilactiviteiten. In sommige gevallen kan de pees gedeeltelijk of geheel scheuren wanneer er veel kracht op komt te staan. Bijvoorbeeld bij het optillen van zware voorwerpen of bij het maken van een plotselinge beweging. Meestal voelt men een knap wanneer de bicepspees scheurt en ontstaat er een bloeduitstorting. De vorm van de arm is tevens veranderd, de spierbal heeft zich meer richting de schouder verplaatst.
Bij een irritatie of ontsteking van de pees is pijn het voornaamste kenmerk. De pijn bevindt zich aan de voorzijde van de onderarm in de elleboogplooi en verergert met tillen en draaien van de onderarm. Het optillen van de arm is pijnlijk, evenals het aanspannen van de bicepsspier (bij het maken van een spierbal). Ook bij een gedeeltelijke scheur van de pees staan de hierboven genoemde pijnklachten op de voorgrond. Een volledige scheur van de bicepspees geeft relatief weinig pijn, maar vooral spierzwakte bij het buigen en draaien van de onderarm.
Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie
Allereerst legt uw therapeut u uit wat een peesaandoening is, hoe deze reageert op belasting en hoe u daar in het dagelijks leven mee om kunt gaan. Afhankelijk van de mate van klachten wordt bepaald wat de meest passende therapievorm voor u is. De fysio- en ergotherapeut werken daarbij vaak in teamverband samen met u aan uw herstel waarbij we streven naar optimale hervatting van uw dagelijkse activiteiten, werk, hobby’s en sport.
De fysiotherapeut kan de pijnlijke pees lokaal behandelen door gebruik te maken van diepe massages, de zg. diepe dwarse fricties. Hiermee worden cellen geactiveerd die bij herstelprocessen van de pees betrokken zijn. Om de pees in een later stadium weer sterker te maken is het belangrijk dat ook de krachtopbouw van pees en bicepsspier geoefend wordt. De krachtoefeningen worden zo aangepast en opgebouwd dat u ze pijnvrij kunt uitvoeren. In de loop van de tijd wordt de intensiteit van de oefeningen verhoogd. Behandeling in de praktijk wordt ondersteund met online-oefeningen zodat u ook thuis de juiste oefeningen uitvoert.
Met de ergotherapeut analyseert u de handelingen die de pijn veroorzaken en leert u hoe u handelingen aangepast kunt uitvoeren. U kijkt samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, de manier van bewegen of de omgeving. Verder besteedt de ergotherapeut aandacht aan een juiste verdeling van uw activiteiten gedurende de dag en helpt u bij het voorkomen van overbelasting. Aandacht voor een juiste uitgangshouding bij uw activiteiten en het leren ontspannen van de spieren is hierbij van belang. In sommige gevallen kan een spalk of brace het herstel ondersteunen. De ergotherapeut kan deze aanmeten en maken.
Injectie met onstekingsremmend medicijn
In sommige gevallen werkt de aanpak onvoldoende en kan in overleg met uw huisarts besloten worden een injectie te plaatsen met een ontstekingsremmend medicijn. De huisarts kan dat zelf doen of u doorverwijzen naar een medisch specialist. Ook wanneer een injectie is geplaatst is een therapeutische behandeling daarna belangrijk en van duidelijke meerwaarde, juist om herhaling van de klachten te voorkomen.
Operatieve behandeling
Mocht de therapeutische behandeling, al dan niet gecombineerd met een injectie, niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan in overleg met uw huisarts besloten worden u te verwijzen naar een chirurg. U kunt bij Xpert Clinics daarvoor snel terecht. De chirurg kan samen met u besluiten tot een operatie. Bij een volledige bicepspees scheur wordt vaak direct na het letsel een operatieve behandeling geadviseerd vanwege de kans op aanhoudende klachten en blijvend krachtsverlies. Een gedeeltelijk gescheurde pees wordt meestal gehecht terwijl een volledig gescheurde pees door middel van een boortunnel, hechtingen en een speciale schroef (endobutton) weer wordt bevestigd op zijn oorspronkelijke plek op het spaakbeen.
Na de operatie mag u op geleide van het advies van de chirurg de beweeglijkheid en kracht opbouwen. De snelheid waarmee dat kan is afhankelijk van de uitgevoerde operatietechniek en de kwaliteit van het peesweefsel.
Onder leiding van de fysiotherapeut wordt gestart met bewegingsoefeningen om stijfheid te voorkomen. Vanaf ongeveer zes weken na de operatie is de geopereerde pees over het algemeen sterk genoeg om ook de kracht rond de elleboog weer op te bouwen, tenzij de chirurg aangeeft dat langere bescherming noodzakelijk is. In een combinatie van behandeling in de praktijk, ondersteund met online-oefeningen werkt u intensief aan uw herstel.
De ergotherapeut ondersteunt u gedurende het gehele traject met oefeningen, tips en adviezen om ervoor te zorgen dat u uw noodzakelijke activiteiten, ondanks eventueel nog bestaande beperkingen, op een praktische en verantwoorde manier kunt blijven uitvoeren. Het totale behandeltraject na een operatie duurt over het algemeen 3 tot 6 maanden.
Contact
Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.
Neem telefonisch contact op: |
|