Informatie over de aandoening
Bij ellebooginstabiliteit is sprake van een overbeweeglijkheid van het ellebooggewricht. De elleboog bestaat uit drie botten die bij elkaar komen in het ellebooggewricht, te weten
- Humerus (bovenarm);
- Ulna (ellepijp, onderarm);
- Radius, (spaakbeen, onderarm).
De stabiliteit van het ellebooggewricht wordt verzorgd door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. In een samenspel met de spieren en pezen kan de elleboog daardoor uitgebalanceerd en pijnvrij bewegen. Wanneer de banden te slap zijn en te veel ruimte bieden aan het gewricht dan wordt de elleboog instabiel en kunnen pijnklachten optreden bij bewegen en belasten. Ellebooginstabiliteit wordt meestal veroorzaakt door een val, waarbij de elleboog (bijna) uit de kom is geweest. Hierbij treedt letsel op van de gewrichtsbanden, waardoor deze slapper worden en het gewricht onvoldoende stabiliseren. Een instabiele elleboog gaat vaak gepaard met pijnklachten. Die kunnen zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde voorkomen, afhankelijk van welke gewrichtsbanden beschadigd zijn. Naast de pijn kan er ook een onzeker gevoel aanwezig zijn, een angst dat de elleboog uit de kom kan schieten. Tijdens het bewegen van de elleboog kan men last hebben van knakken of klikken of een gevoel dat de elleboog op slot zit.
Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie
Bij een instabiele elleboog is het belangrijk om de spieren rondom het ellebooggewricht goed te trainen. Spieren kunnen soms de vergrote beweeglijkheid van het instabiele ellebooggewricht opvangen. Onze fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen u daarbij helpen.
Als de elleboog uit de kom is geweest, zult u meestal direct daarna al verwezen worden door uw arts.
Meestal draagt u twee weken een mitella of sling en starten we direct met het oefenen van de beweeglijkheid van de elleboog. Over het algemeen kan na 6 weken gestart worden met het weer opbouwen van de spierkracht van bovenarm, onderarm en hand.
Binnenbandinstabiliteit die al langer bestaat en daarom chronisch wordt genoemd, levert gedurende dagelijkse activiteiten meestal niet zoveel hinder op omdat er bij deze activiteiten relatief weinig buitenwaartse krachten op de elleboog inwerken. De vergrote buitenwaartse beweging kan echter zeer hinderlijk zijn en problemen opleveren bij extremer belasten, zoals dat gebeurt bij zware beroepen en sporten zoals werp-, racket-, balsport en judo. Instabiliteit van de binnenband is goed met therapie te behandelen.
Met de fysiotherapeut traint u opbouwend de spierkracht van de onderarm en de handknijpkracht. De spieren bieden samen met de binnenband stabiliteit aan de elleboog en kunnen daarom, wanneer u ze op het juiste moment krachtig leert aanspannen, de functie van de binnenband enigszins opvangen.
De ergotherapeut begeleidt u in het omgaan met uw (tijdelijke) beperkingen. Wanneer u bepaalde activiteiten niet meer (goed) kunt uitvoeren, zal de ergotherapeut deze samen met u analyseren. U kijkt dan samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, de manier van bewegen of de omgeving. Soms kan het tijdelijk dragen van een brace het herstel ondersteunen. De ergotherapeut kan deze aanmeten en maken.
Chronisch letsel van de buitenband is moeilijker met therapie te behandelen en zal daarom vaker operatief worden behandeld.
Operatieve behandeling
Mocht de therapeutische behandeling niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan in overleg met uw huisarts besloten worden u te verwijzen naar een orthopedisch chirurg. U kunt bij Xpert Clinics daarvoor snel terecht. De chirurg kan samen met u besluiten tot een operatie. Tijdens de operatie wordt de stabiliteit meestal hersteld door met een pees uit uw onderarm een nieuwe, stevige band te creëren. In sommige gevallen wordt de te slappe band ingekort gehecht of met een schroef vastgezet op de oorspronkelijke aanhechtingsplaats van het bot.
Na de operatie besluit de chirurg soms om de elleboog enige tijd met gips te behandelen maar meestal draagt u een brace die een deel van het buigen- en strekken toestaat. Elke twee weken mag u de elleboog iets verder bewegen binnen de brace.
Onder leiding van de fysiotherapeut oefent u om de beweeglijkheid te optimaliseren. Uw therapeut kan de oefeningen ondersteunen met technieken die de beweeglijkheid verbeteren. Vanaf ongeveer zes weken na de operatie is de geopereerde band over het algemeen sterk genoeg om ook de kracht rond de elleboog weer op te bouwen, tenzij de chirurg aangeeft dat langere bescherming noodzakelijk is. In de loop van de tijd wordt de intensiteit van de oefeningen opgebouwd, zodat u weer voorbereid wordt op normaal dagelijks functioneren, werk en sport. In een combinatie van behandeling in de praktijk, ondersteund met online-oefeningen werkt u intensief aan uw herstel.
De ergotherapeut ondersteunt u gedurende het gehele traject met oefeningen, tips en adviezen om ervoor te zorgen dat u uw noodzakelijke activiteiten, ondanks eventueel nog bestaande beperkingen, op een praktische en verantwoorde manier kunt blijven uitvoeren. Het totale behandeltraject na een operatie duurt over het algemeen 3 tot 6 maanden.
Contact
Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.
Neem telefonisch contact op: |
|